Hur säker är det att resa till Ukraina i dessa dagar?


  • 01/02/2016
  • Martin

Svaret är att resa till något annat land om du följer regler och håller dig borta från begränsade "no-go" -zoner.

Ukraina är tillbaka på skenorna men som vi alla vet är situationen på ukrainska östra gränsen ganska spänd. Vi rekommenderar starkt inte att resa över regionerna Donetsk och Luhansk, det är säkert. Löpande konflikter mellan väpnade separatister och ukrainska styrkor skapar ganska obehagligt område där borta.

Svaret är att resa till något annat land om du följer regler och håller dig borta från begränsade "no-go" -zoner. Ukraina är tillbaka på skenorna men som vi alla vet är situationen på ukrainska östra gränsen ganska spänd. Vi rekommenderar starkt inte att resa över regionerna Donetsk och Luhansk, det är säkert. Löpande konflikter mellan väpnade separatister och ukrainska styrkor skapar ganska obehagligt område där borta.

Ukraina är emellertid det näst största landet efter område i Europa. Om du vill resa från Ukrainas västra gräns till östra en, gör dig redo för ett helvete av en 1.700 km resa.

Från Kiev till ryska gränser nära Luhansk är det nästan 1000 kilometer. Tjernobyl är ännu längre från Luhansk.

De nationella utrikesdepartementen varnar för dessa tre områden Donetsk, Luhansk och Krim. Alla andra delar av Ukraina är säkra som ditt land där du kommer ifrån. Ukrainare vill bara leva sina liv normalt som i något annat land i världen. Det finns inget sätt att du skulle känna dig osäker när som helst. Använd bara din sunt förnuft. Flertalet områden är lugna i allmänhet men vi rekommenderar dig att undvika demonstrationer och offentliga sammankomster.

Vår resa börjar i Kiev och fortsätter i norr, mot gränserna med Vitryssland. Tänk på att dessa områden är långt som 1000 km från Donetsk och Luhansk, ännu längre från Krim.

Saker kan förändras snabbt. Vi rekommenderar att du kontrollerar tillgängliga varningar om destinationen du åker regelbundet. Inte bara när det gäller Ukraina.